Glycerin

Glycerín

Áno alebo nie?

Pravidelnedostávam otázky týkajúce sa glycerínu. Z tohto dôvodu som tu opäť pripojil vedecký kontext od Jo Martyho:

K tejto téme sa znova a znova pristupuje veľmi kontroverzným spôsobom. Niektorí odborníci na kozmetiku túto zložku odsudzujú ako "odpad", dokonca ako "škodlivú", pričom uvádzajú, že glycerín zbavuje pokožku jej vlastnej vlhkosti a spomínajú sa aj ďalšie negatívne vlastnosti. Na druhej strane je táto látka vysoko cenená výskumníkmi v oblasti dermatológie pre svoju ošetrujúcu a ochrannú funkciu, ako aj pre svoje podporné aspekty. A obe strany majú pravdu:

Ako je možné, že takéto rozdielne tvrdenia môžu byť pravdivé pre jednu a tú istú látku?

Na to musíte mať trochu hlbší prehľad o fyziológii kože. Ak sa v kozmetickom výrobku použije glycerín - nie však v takom množstve, ktoré závisí od toho, či ide o priemyselne vyrábaný glycerín alebo glycerín rastlinného pôvodu - viac ako 10 až 15% celkového objemu spôsobuje nepriaznivú reakciu v zárodočných lymfatických vrstvách kože tým, že negatívne ovplyvňuje molekuly kožného tuku v týchto vrstvách.

Tento proces môže ďalej viesť k negatívnym zmenám v keratinocytoch. Takže po dlhodobom používaní kozmetiky s veľmi vysokým obsahom glycerínu môže dôjsť k zníženiu množstva najdôležitejšieho štrukturálneho proteínu pokožky. To možno vnímať ako „suchosť pokožky". Práve vďaka tomuto účinku, že tuk rozpúšťa tuk (hoci glycerol je chemicky alkohol, vďaka svojej viskozite sa správa chemicky "mastne"), sa glycerol takmer všeobecne používa vo všetkých druhoch rozpúšťadiel a čistiacich prostriedkov. A to je tiež, ako bolo opísané, hlavným dôvodom, prečo je používanie glycerínu v kozmetických výrobkoch kritizované. To je jeden aspekt.

Druhým problémom je, že ak v prípravku na starostlivosť o telo použijete podiel rastlinného extraktu nižší ako 5-7%, nastane presne opačný proces, ako je opísaný vyššie. Glycerín podporuje keratinocyty v ich úlohe, zásobuje zárodočné lymfatické vrstvy, ktoré potom môžu lepšie chrániť a posilňovať cenný skleroproteín rohovej vrstvy a vlasu. Dokonca aj bazálna vrstva pokožky profituje z tohto javu, pretože výrobok sa správa, ak sa používa v správnej dávke. Povrch keratinocytov z bazálnej vrstvy ľudskej epidermy má rovnaké vlastnosti ako bunky týmusu, ktoré produkujú imunitný hormón tymopoetín. A už pred viac ako 25 rokmi sa zistilo, že keratinocyty, ktoré sú dobre zásobené živinami, uvoľňujú spomínaný imunitný hormón a slúžia tak celému imunitnému systému organizmu. Nápadný dôkaz anatomickej a funkčnej podobnosti medzi epitelovými bunkami týmusu a kože a príliš veľa glycerínu tu môže škodiť a vhodná dávka môže veľmi pomôcť! Opäť dokonale platí známa fráza „rozdiel je v dávke".

Alebo inak povedané:

To, či ošetrujúci prípravok obsahujúci glycerín hydratuje alebo vysušuje, preto v rozhodujúcej miere závisí od dobrého zloženia. Podiel cukrového alkoholu by nemal byť vyšší ako 10%. Okrem toho musí krém dodávať dostatok vody, aby sa glycerín nemusel spoliehať na vlhkosť zo vzduchu alebo z hlbších vrstiev pokožky. Dôležité je tiež, aby výrobok obsahoval dostatok rastlinných olejov, pretože glycerín je skôr prísada a sám o sebe na starostlivosť o pleť nepostačuje. Pohľad na zoznam INCI okamžite odhalí, koľko glycerínu bolo použitých. Aby pokožka zostala čo najdlhšie mladá a zdravá, potrebuje minimálne 20% vlhkosti. Preto sa pokožka chráni dômyselným trikom: vytvára látky, ktoré ako miniatúrne magnety zabezpečujú udržanie vlhkosti. Okrem močoviny sem patrí aj cukrový alkohol glycerín. Čo by teda mohlo byť samozrejmejšie, ako dodať túto látku suchej, drsnej pokožke prostredníctvom kozmetiky zvonku? Tu sa však začína chôdza po lane s glycerínom. Príliš veľké množstvo môže pokožku časom poškodiť a stať sa bumerangom, a ak sa glycerín použije správne v zložení, ktoré je pre pokožku hodnotné, môže byť veľmi vďačnou prísadou.

Iný spôsob, ako sa na to pozrieť

Glycerín ako látka prirodzene vznikajúca v tele sa považuje za veľmi dobre znášanú. Štúdie potvrdzujú nielen vynikajúci hydratačný účinok, ale aj stabilizáciu ochrannej funkcie pokožky. Glycerín dokonca dokáže viazať vlhkosť vzduchu a udržať ju na pokožke. Kožná bariéra zabraňuje prenikaniu cudzorodých látok a baktérií a reguluje stratu vody cez pokožku. Glycerín stabilizuje a regeneruje túto ochranu a tiež zvyšuje pružnosť pokožky. Keďže preniká hlboko do zrohovatenej vrstvy, zmierňuje vysušujúci a dráždivý účinok povrchovo aktívnych látok a emulgátorov.

Dávka robí jed:

V nízkych koncentráciách má glycerín antimikrobiálny účinok a účinok viazania vlhkosti, a preto má jednoznačne pozitívne účinky. Chráni pokožku pred vysúšaním, dodáva jej pružnosť a robí ju hladkou a jemnou. Vo vysokých koncentráciách (približne 15%) má glycerín vysušujúci účinok a dráždi sliznice. Dôležitú úlohu zohráva extrakcia glycerínu (syntetický, rastlinný, biologický)! Existuje syntetický a rastlinný glycerín. Rastlinný glycerín sa vyrába pri zmydelňovaní prírodných tukov a olejov. V bežných výrobkoch sa používa najmä syntetický glycerín, ktorý sa získava z ropy. Kozmetika by však nemala obsahovať ropu.

Téma glycerínuteda znovu a znovu vyvoláva zmätok. Bolo preskúmaných niekoľko protichodných tvrdení, ktoré sú pravdivé. Tieto tvrdenia majú poskytnúť určitý prehľad o tom, prečo z dvoch rozdielnych tvrdení môžu byť obe správne.